fbpx
februari 7, 2023
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Hoe je consistentie en commitment kunt toepassen in CRO

Volgens het model van Robert Cialdini zijn consistentie en commitment twee belangrijke overtuigingsprincipes in marketing en verkoop. In dit artikel bespreken we hoe je deze principes in de praktijk kunt toepassen met CRO om de conversie van bezoekers op je website te verhogen.

Consistentie volgens Cialdini

Volgens Robert Cialdini, auteur van het boek “Influence: The Psychology of Persuasion”, betekent consistentie het vermogen van mensen om hun gedrag en beslissingen in lijn te houden met hun uitspraken, overtuigingen en verplichtingen. Het principe van consistentie is gebaseerd op de menselijke neiging om coherentie te zoeken tussen wat we zeggen en doen. Als iemand bijvoorbeeld openbaar zijn mening geeft over een bepaald onderwerp, zullen ze meer geneigd zijn om in lijn te blijven met die mening en het te verdedigen, omdat ze anders inconsistent lijken. Cialdini gebruikt het principe van consistentie in zijn onderzoek naar beïnvloeding en overtuiging. Hij beweert dat mensen meer geneigd zijn om beïnvloed te worden door een beroep op hun verplichtingen en overtuigingen. Als iemand bijvoorbeeld een bepaalde verplichting aangaat, zullen ze meer geneigd zijn om daadwerkelijk actie te ondernemen om die verplichting na te komen. Dit geldt ook voor overtuigingen: als iemand overtuigd is van iets, zullen ze meer geneigd zijn om actie te ondernemen in lijn met die overtuiging.

Zorg zelf ook voor consistentie op je site

Consistentie betekent dat de boodschap en stijl van je website consistent zijn en aansluiten bij de verwachtingen van de bezoekers. Onbewust vinden mensen het fijn wanneer dingen consistent zijn. Hieronder vind je een lijst met praktijkvoorbeelden van hoe je consistentie kunt toepassen in CRO:

Maak een duidelijke en consistente boodschap: Zorg ervoor dat de boodschap op je homepage, landingspagina’s en andere belangrijke pagina’s consistent is en aansluit bij de verwachtingen van de bezoekers.

Gebruik een consistent ontwerp: Zorg ervoor dat de look and feel van je website consistent is, door bijvoorbeeld gebruik te maken van dezelfde kleuren, lettertypes en beelden op alle pagina’s.

Bied een consistente gebruikerservaring: Zorg ervoor dat de navigatie en de functionaliteit van je website consistent is, zodat bezoekers gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken.

Gebruik commitment en openbaarheid

Commitment betekent dat bezoekers expliciet aangeven dat ze geïnteresseerd zijn in je product of dienst. Hieronder vind je een lijst met praktijkvoorbeelden van hoe je commitment en openbaarheid kunt toepassen in CRO:

Vraag om de e-mailadres van bezoekers: Vraag bezoekers om hun e-mailadres achter te laten, zodat je ze later kunt benaderen met nieuwsbrieven of aanbiedingen.

Laat bezoekers aangeven dat ze geïnteresseerd zijn: Bied bezoekers de mogelijkheid om aan te geven dat ze geïnteresseerd zijn in je product of dienst, door bijvoorbeeld een formulier in te vullen of een knop te klikken.

Gebruik social proof: Laat zien dat andere mensen ook geïnteresseerd zijn in je product of dienst, door bijvoorbeeld getuigenissen of aantallen te vermelden.

Laat bezoekers hun commitment openbaar maken: Geef bezoekers de mogelijkheid om hun commitment openbaar te maken, bijvoorbeeld door te delen op social media of door een review achter te laten.

Gebruik retargeting: Als bezoekers een bepaalde actie op je website hebben ondernomen, bijvoorbeeld door iets in hun winkelwagen te plaatsen, kun je hen retargeten met gerichte aanbiedingen of reminders om het aankoopproces af te ronden.

Conclusie

Consistentie en commitment zijn belangrijke overtuigingsprincipes in marketing en verkoop. Door deze principes toe te passen in CRO, kun je de conversie van bezoekers op je website verhogen. Probeer de bovenstaande praktijkvoorbeelden uit en zie hoe ze jouw conversies kunnen verhogen!

Misschien vind je dit ook interessant...

Over highvibe

High Vibration Media helpt jouw bedrijf een positieve impact te maken. Wij brengen rust terug in je online marketing door overzicht te creëren, te meten en in te zetten op de juiste campagnes.

Het resultaat? Hogere omzet, lagere kosten en dus meer winst. Wij regelen jouw marketing zodat jij meer tijd en energie over voor je onderneming en de mooie kanten van het leven.

Volg ons op social media


Kennis maken?

High Vibe garanties

  • bewezen strategiEën
  • korte lIJnen, snelle service
  • full service
  • volledige ontzorging

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Of boek vrijblijvend een adviesgesprek